Meny

Ina Omma

Elefanten i rummet

”Du same? Men du ser inte ut som en same!”

Hur ser en same ut då och hur vet man om man är same?

Kommer den samiska identiteten med blod eller med miljö? Finns det klasskillnader samer emellan? Vad är en ”halv same” och kan man vara t.ex. både same och svensk och fortfarande vara hel som individ? Och hur är en ”riktig same” egentligen?

Allt detta och säkert mycket mer pratar jag och min gäst Ina Omma om i klassisk samesysteranda. Vi öppnar båda upp och delar sårbart och ärligt i de här frågorna som man generellt sett kanske inte törs prata högt om. Om ´elefanten i rummet´, som uppenbara och tabubelagda, svåra och känsliga ämnen brukar kunna kallas.

Ina bestämde sig för en tid sedan att börja prata högt om just de här sakerna, för vem skulle annars göra det? I en tid av ökad rasism och hat, men även ökat intresse för ursprung och samisk identitet så väljer hon att sätta ord på det som många av oss tänker och funderar på.

En gång för alla förklaras även varför man aldrig ska säga l*pp till en same och även om vi båda känner starkt obehag att faktiskt ta det ordet i våra munnar, så väljer vi att göra det för ett gott ändamål.

Samesyster nummer 5
Ina Omma

Lyssna på Spotify
Lyssna på Podbean
Lyssna på Itunes

Läs mer och lyssna på alla avsnitt här

Dela gärna vidare avsnittet till någon du känner!

Följ gärna Samesystrar på Facebook och Instagram och
skicka en like eller skriv en kommentar på din poddcastplattform.
Det gör att podden når ut till fler lyssnare.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap