Meny
Information

Internationella Suicidpreventiva dagen 10 september

Det var längesedan jag skrev i bloggen men idag vill jag lyfta en väldigt viktig dag. Det är det internationella dagen för suicidprevention och dagen uppmärksammas världen över, och så även i Sápmi. Jag som bor i Kautokeino kan idag gå till kyrkan och tända ett ljus och visa stöd för de som drabbats av självmord. Tack Sara Marja Magga för att du tar det här initiativet.

Det är ett svårt tema och det försvinner gärna i en så kallad tysthetskultur som Sápmi ofta sägs vara. Den här dagen får mig att påminnas om varför jag startade podden Samesystrar, och det var just att våga lyfta teman som vi behöver syna i ljuset och prata mera om. I avsnitt nummer 6 pratar jag med en modig kvinna, käraste Randi Marainen (lyssna på avsnittet här), om hur det är att förlora två söner under en mycket kort tid i självmord. Hon vågar prata öppet om den oerhörda sorgen som rammade familjen och om omgivningens reaktioner. Tack Randi för att du vågar berätta öppet.

Tack till alla er andra som också drar ett strå till stacken för ökad öppenhet om temat <3

About Author

Podcasten Samesystrar drivs av Anna-Marja Persson med syfte om att hedra och lyfta starka samiska kvinnor. Podden är tänkt som ett samtal om livet mellan två samiska kvinnor. Tillsammans är vi starka.

No Comments

    Leave a Reply

    Share via
    Copy link
    Powered by Social Snap