Meny
Reflektioner

Beroendesjukdomens listiga, starka och fula nuna…

Nu är avsnittet med mig ute där jag väljer att berätta delar av min resa att gå från aktiv socker/matmissbrukare till att leva i tillfrisknande. Livet har vänts uppochner som en pannkaka sedan jag började behandling. Det som jag trodde handlade enbart om mat visade sig handla bara 10% om mat och 90% om andra saker. Det räcker inte med att ”bara sluta” äta drogmat (den mat man ”kickar” på, kan vara olika för alla) utan jag var tvungen att vända ut och in på mina beteenden, mina föreställningar, mina åsikter och tankar, mitt förflutna och allt jag trodde att jag visste och förstod. Det jobbet pågår dagligen och det har jag inte pratat så mycket om i podden. Man hinner tyvärr inte täcka in alla dess saker i ett kort avsnitt på drygt en timme men jag skulle gärna prata mer om det, kanske i ett annat forum om det finns intresse för det i Sápmi? Gör det det? Vill ni veta om detta och hur jag lever idag?

Sjukdomen är listig, stark och ful. Den försöker nästan dagligen få mig ”tillbaka på rätt köl”, dvs till ett liv där jag går tillbaka till gamla ätvanor och mönster. Det är verkligen ett dagligt arbete, jag kan inte ta semester från den här sjukdomen utan den följer med vart jag än åker. Tidigare i livet så trodde jag att jag kunde fly till andra sidan jorden för att komma undan mina problem. Jag visste inte vad jag flydde ifrån, men känslan jagade mig konstant. Jag måste bort från något! Rastlösheten låg där 24/7 och jag vara hela tiden på jakt efter något. Som jag sa i början av avsnittet så är det extremt vanligt att man har flera utlopp och jag är en av dem. Jag nämnde kort mitt shoppingberoende och det har varit ganska stort, men aldrig så illa att jag fått större konsekvenser av det, det har någonstans funnits ett stopp där tack och lov. Jakten på upplevelser, nya länder, platser och rushen av allt det har varit extremt stark den också. Idag uppskattar jag det enkla och njuter maximalt av att få se havet vid norska kusten eller toppen på ett närliggande fjäll. Det behövs verkligen inte mer än så! Det gick inte över en natt att komma dit utan det är år av arbete med personlig utveckling som inte alltid varit så härligt och kul, men som jag aldrig backat inför heller. Jag har alltid haft en lust att förstå mig själv och mina mönster och beteenden (och andras med) så jag tror jag fått mycket gratis där. Jag har även min aahka och aajja att tacka för att de haft sin kristna tro som de på ett icke-påtvingande sätt överfört på sina nästkommande. Jag har därför aldrig haft problem med att se att det finns en kraft större än mig själv som hjälper mig framåt och som jag kan lita till när det tryter i livet. Som ni kanske anar så är det mycket som döljs i en sån här sjukdom och en hel del som ligger bakom ett tillfrisknande.

Jag har lovat att länka vidare till några sidor som handlar om sockerberoende och ni har hört mig nämna några i avsnittet. Bittens Addiction är min favorit och allt hon har gjort och gör alltså… TACK! SockerSkolan och fantastiska Jennifer, Jessica och Cristina som jag gått i behandlingar hos, TUSEN TACK för allt ni har gett och fortfarande ger. Och i Norge finns den här sidan Frisk Uten Sukker som tar upp ämnet.

Tack till er som lyssnat och läst det här, om du har frågor och funderingar om ämnet så är du varmt välkommen att höra av dig. // Anna-Marja

About Author

Podcasten Samesystrar drivs av Anna-Marja Persson med syfte om att hedra och lyfta starka samiska kvinnor. Podden är tänkt som ett samtal om livet mellan två samiska kvinnor. Tillsammans är vi starka.

No Comments

    Leave a Reply

    Share via
    Copy link
    Powered by Social Snap